DOLAR 38,0137 0.06%
EURO 41,2378 0.63%
ALTIN 3.735,491,28
BITCOIN 33207521.49133%
Diyarbakır
22°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

160x600r
160x600r
Ramazan’da Oruç Tutarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ramazan’da Oruç Tutarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Obezite Merkezi ve Dahiliye Bölümü Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. İhsan Solmaz, kronik hastaların oruç tutarken dikkat etmeleri gereken hususlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
28 Şubat 2025 14:07
Ramazan’da Oruç Tutarken Nelere Dikkat Edilmeli?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
1200x125r

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, kronik hastalıkları bulunan bireylerin oruç tutma konusunda nasıl hareket etmeleri gerektiği yeniden gündeme geldi. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Obezite Merkezi ve Dahiliye Bölümü Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. İhsan Solmaz, kronik hastaların oruç tutarken dikkat etmeleri gereken hususlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Oruç Tutması Riskli Olan Hastalar

Kronik hastalıklara sahip bireylerin oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Solmaz, bazı hasta grupları için orucun ciddi sağlık riskleri doğurabileceğini belirtti. Özellikle diyaliz hastaları, günde en az dört kez insülin kullanan Tip 1 diyabet hastaları ve hayatlarını sürdürebilmek için düzenli ilaç kullanımı zorunlu olan kronik hastaların oruç tutmasının sakıncalı olduğunu ifade etti.

“Oruç, bu tür hastalarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle böbrek yetmezliği, ileri seviyede diyabet ve kronik hastalıklara bağlı ilaç kullanımında düzensizlik büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden hekim kontrolü şarttır” dedi.

Doktor Kontrolünde Oruç Tutabilecek Kronik Hastalar

Bazı kronik hastalar ise doktor kontrolünde ve belirli düzenlemeler yapılarak oruç tutabilir. Solmaz, Tip 2 diyabet hastalarının (yalnızca tablet kullanan ve kan şekeri dengede olanlar) ve hipertansiyon hastalarının (tansiyon ilaçlarını düzenli kullanan ve tansiyonu kontrol altında olanlar) oruç tutabileceğini belirtti. Ancak bu hastaların mutlaka doktor kontrolünden geçmesi ve ilaç kullanım düzenini Ramazan ayına uygun şekilde ayarlaması gerektiğini vurguladı.

Ramazan’da Beslenme Nasıl Olmalı?

Kronik hastaların Ramazan ayı boyunca beslenmelerine de dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Solmaz, sahur ve iftar saatlerinde bilinçli bir beslenme programının şart olduğunu belirtti. Hastalık gruplarına göre beslenme önerilerini ise şöyle sıraladı:

✅ Şeker hastaları: Tatlı ve şekerli gıdalardan uzak durmalı, kan şekeri dengesini bozacak yiyecekleri tüketmemeli.

✅ Böbrek hastaları: Yeterli miktarda sıvı almalı ve böbrek fonksiyonlarını zorlamayacak gıdalar tüketmeli.

✅ Kalp ve tansiyon hastaları: Tuz tüketimini en aza indirerek tansiyonlarını kontrol altında tutmalı.

Ayrıca, uzun süreli açlığın ardından iftar saatinde ani ve aşırı yemek tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Solmaz, özellikle diyabet, hipertansiyon ve kolesterol hastalarının kontrollü bir şekilde beslenmesi gerektiğini ifade etti.

İlaç Kullanımı Nasıl Düzenlenmeli?

Oruç tutan kronik hastalar için ilaç kullanımının büyük önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Solmaz, “Bazı ilaçlar aç karnına, bazıları ise yemek sonrası alınmalıdır. Sahur ve iftar saatleri göz önüne alınarak ilaç saatlerinde düzenleme yapılabilir” dedi.

Örneğin:

  • Günde iki kez tablet kullanan diyabet hastaları, sahurda ve iftarda yemek sonrası ilaçlarını almalı.
  • Tiroid ve mide hastaları, sabah açken aldıkları ilaçları sahurda aç karnına alarak kullanmaya devam edebilir.

Oruç Sırasında Zorlanan Hastalar Ne Yapmalı?

Ramazan’ın ilk günlerinde bazı kronik hastaların oruç sırasında zorlanabileceğini belirten Doç. Dr. Solmaz, sağlık problemi yaşayan hastaların orucu bırakabileceğini veya alternatif çözümler denemesi gerektiğini söyledi. “Hastalar, doktor kontrolünde ve sağlığını riske atmadan oruç tutmalıdır. Eğer oruç sırasında ciddi sağlık sorunları yaşanırsa, vakit kaybetmeden bir uzmana danışılmalıdır” dedi.

Son olarak, oruç tutmak isteyen kronik hastaların mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini vurgulayan Solmaz, Ramazan ayında bilinçsiz şekilde oruç tutmanın sağlık açısından büyük riskler doğurabileceğini ifade etti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Ramazan’da Oruç Tutarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ramazan’da Oruç Tutarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ramazan’da Oruç Tutarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ramazan’da Oruç Tutarken Nelere Dikkat Edilmeli?