Diyarbakır’da özel bir hastane görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ferit Adıgüzel, ikiz bebek bekleyen çiftlere yönelik önemli tavsiyelerde bulundu. İkiz gebeliklerde anne adayının sağlığının iki kat özen gerektirdiğini vurgulayan Adıgüzel, “Anne adayları, ikiz gebelik teşhisinden itibaren olası risklere karşı yakından takip edilmelidir. Yeterli beslenme ve dinlenme mutlaka sağlanmalı, erken doğum riski göz önünde bulundurularak yenidoğan yoğun bakım ünitesine sahip donanımlı bir hastanede doğum gerçekleştirilmelidir” dedi.
İkiz bebek sahibi olma heyecanı, aynı zamanda ebeveynlerde bazı endişeleri de beraberinde getiriyor. Anne ve bebeklerin sağlığı için, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli doktor kontrollerini aksatmamak ve iyi bir doğum öncesi bakım sağlamak, hamilelik sürecini daha rahat hale getiriyor.
Op. Dr. Ferit Adıgüzel, ikiz gebelikler hakkında bilinmesi gereken önemli detayları şu şekilde özetledi: Çoğul gebeliklerin genellikle birden fazla yumurtanın döllenmesi sonucu oluştuğunu belirten Adıgüzel, “Bazen tek bir yumurtanın döllenip bölünmesiyle de ikizler meydana gelir. İkiz gebelik, en yaygın çoğul gebelik türüdür ve yaklaşık her bin doğumda dört vakada görülür. Tek yumurta ikizleri, döllenen embriyonun bölünmesiyle, çift yumurta ikizleri ise iki ayrı yumurtanın iki ayrı spermle döllenmesiyle oluşur” diye belirtti.
İkiz hamileliklerin, birçok açıdan tekil hamileliklerle benzer olduğunu söyleyen Adıgüzel, “İkizler, gelişimlerinin büyük bir bölümünü tek bebekler gibi tamamlar ancak genellikle 40 haftadan daha önce doğarlar. İkiz gebelik, anne için daha zorlu olabilir ve riskler artar. Bu yüzden doğum öncesi kontroller ve testler düzenli yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.
İkiz gebeliklerde karın büyüklüğünün daha fazla olması ve bulantı ile kusma şikayetlerinin şiddetli seyretmesi sık karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. Op. Dr. Adıgüzel, ultrasonla kesin tanı konulabileceğini belirterek, “İkiz gebeliklerde hormonal değişiklikler daha fazladır ve ekstra kilo alımı çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Tekil gebeliğe göre doğum daha erken gerçekleşir, anne adayları daha fazla kilo alır ve çatlaklar, varisli damarlar gibi sorunlarla karşılaşabilir. Psikolojik olarak da zorluklar yaşanabilir” dedi.
İkiz gebeliklerde düşük, doğumsal bozukluklar ve gelişme geriliği risklerinin daha fazla olduğuna değinen Adıgüzel, gebelik zehirlenmesi, erken doğum ve kanama gibi komplikasyonların da sık görüldüğünü belirtti. İkizlerin aynı plasentayı paylaştığı durumlarda ise kan ve besin paylaşımı konusunda sorunlar yaşanabileceğini ve bu durumun her iki bebeğin sağlığını etkileyebileceğini vurgulayan Adıgüzel, “Anne adayı, hamileliği süresince doktor randevularını aksatmamalı ve kontrolleri titizlikle takip edilmelidir. Olası komplikasyonlar bu sayede erken teşhis edilerek riskler azaltılabilir” şeklinde konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Olay Gazetesi
DİYARBAKIR
2 gün önceEKONOMİ
5 gün önceDİYARBAKIR
6 gün önceGÜNCEL
6 gün önceDÜNYA
6 gün önceASAYİŞ HABERLERİ
6 gün önceASAYİŞ HABERLERİ
6 gün önce