Diyarbakır’da kadın girişimciliğinin güçlendirilmesine yönelik düzenlenen “Ekonomide Kadın Çalıştayı”nın sonuç bildirgesi, gerçekleştirilen özel bir programla kamuoyuna duyuruldu. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) İş Kadınları Meclisi ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğinde, Diyarbakır Sanayi Mektebi koordinasyonunda düzenlenen çalıştayın sonuçları, Diyarbakır Gastronomi Merkezi’nde açıklandı.
Kadın Girişimciliği ve İşgücüne Katılım Verileri
Programda konuşan DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok, Diyarbakır’da kadınların iş dünyasındaki yerini ve karşılaştıkları sorunları değerlendirdi. DTSO’ya kayıtlı işletmelerin yalnızca yüzde 15’inde kadınların ortak veya temsilci olarak yer aldığına dikkat çeken Ok, kadınların büyük bir kısmının işletmelerde sembolik düzeyde temsil edildiğini vurguladı. Özellikle kadın girişimcilerin yüzde 69’unun 9 yıl ve altında deneyime sahip olduğunu belirten Ok, son 10 yılda kadın girişimciliğinde bir artış yaşansa da, deneyim eksikliğinin önemli bir sorun olduğuna işaret etti.
Kadınların işgücüne katılım oranlarının bölgesel farklılıklar gösterdiğini aktaran Ok, Türkiye genelinde kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 35 seviyesinde olduğunu, ancak Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi bölgelerde bu oranın yüzde 22,7’ye düştüğünü ifade etti. Ok, “Bu bölgede kadınların yaklaşık yüzde 80’i ev içi işler nedeniyle işgücüne katılamıyor” diyerek sosyal ve ekonomik engellerin altını çizdi.
Kadın Kooperatifleri ve Ekonomik Dönüşüm Önerileri
Diyarbakır’da aktif olarak faaliyet gösteren 27 kadın kooperatifinin büyük ölçüde gıda ve el sanatları gibi geleneksel alanlara yoğunlaştığını belirten Ok, kooperatiflerin yenilikçi alanlara yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. DTSO’ya kayıtlı 436 karma kooperatifin sadece 59’unda kadınların ortak olarak yer aldığını ifade eden Ok, sürdürülebilir ve hak temelli politikaların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çalıştayda ayrıca, tekstil, tarım ve turizm sektörlerinde kadın girişimciliğinin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Diyarbakır’da genç kadın girişimcileri teşvik etmek amacıyla “Diyarbakır Girişim Sermayesi Fonu”nun kurulması ve kadın ekonomisini destekleyecek bir platform oluşturulması önerildi.
Kadın Temsilcilerden Çarpıcı Açıklamalar
DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen, kadın girişimciliğini destekleyen projelerin önemine vurgu yaparak, “DTSO Kadın Meclisi olarak 2019 yılında kadın girişimcileri bir araya getirmek amacıyla yola çıktık. Bugün 53 kadın üye ile faaliyetlerimize devam ediyoruz. Genç kadın girişimcileri destekleyecek projelere öncelik veriyoruz” dedi.
TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Defne Eyyubi ise bölgedeki genç kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Eyyubi, “Veriler çok net: Diyarbakır’ın da içinde yer aldığı bölgede gençlerin yüzde 51’i, genç kadınların ise yüzde 77’si ne eğitimde ne de istihdamda. Bu sadece bir oran değil, binlerce genç kadının hayal kuramadığı, çabasına karşılık bulamadığı bir sistemin sonucudur. Genç kadınların üretime katılmadığı bir bölgede kalkınma mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
Çalıştay sonuç bildirgesinde, kadın girişimciliğinin artırılması için eğitim ve finansal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle kadın istihdamını artıracak projelerin hayata geçirilmesi gerektiği belirtilirken, özellikle kırsal kadın nüfusunun da ekonomik hayata katılımı için özel stratejiler geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.
SPOR
1 saat önceDİYARBAKIR
6 saat önceDİYARBAKIR
9 saat önceDİYARBAKIR
9 saat önceDİYARBAKIR
9 saat önceDİYARBAKIR
10 saat önceDİYARBAKIR
1 gün önce