Dicle Üniversitesi, çevre, sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerjiye verdiği önemi bir kez daha vurgulamak amacıyla Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurma kararı aldı. Üniversiteye ait beş taşınmazın kiralanarak toplam 12,900 kWe kapasitesinde GES kurulması ve işletilmesi için düzenlenen ihale sözleşmesi, Dicle Üniversitesi ve GESSAN firması arasında imzalandı. İmza töreni, 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi A Salonu fuaye alanında gerçekleştirildi.
Törene, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Diyarbakır Vali Yardımcısı Ömer Coşkun, Gessan Enerji Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Saim Kağıtçı, rektör yardımcıları, genel sekreter, dekanlar, daire başkanları, şube müdürleri, akademisyenler ve idari personel katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Vali Yardımcısı Ömer Coşkun, Dicle Üniversitesi’nin bu adımının, Türkiye’de kamu kurumları arasında bu büyüklükteki yatırımlarda örnek teşkil ettiğini belirterek, bölgenin güneş enerjisinden faydalanma potansiyelinin büyük olduğunu söyledi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Turan da, artan elektrik ihtiyacının fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasının önemine vurgu yaptı. Turan, “Bugün, yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığımız bu yatırım, çevre dostu ve ekonomik olarak sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolunda önemli bir adımdır” dedi. Ayrıca, bu projenin üniversite ve ülkenin sürdürülebilir enerji hedeflerine büyük katkı sağlayacağını belirtti.
Gessan Enerji Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Saim Kağıtçı, üretilecek enerjinin ülke ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağını, ayrıca öğrenciler için de önemli bir avantaj olduğunu ifade etti.
Son olarak konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç, üniversiteye katkı sağlayacak projeleri titizlikle yürüttüklerini ve bu yatırımın, Türkiye’de mevcut kurulu GES santralleri arasında 29. sırada, üniversiteler arasında ise 1. sırada yer alacağını vurguladı. Karakoç, bu santral ile üniversitenin elektrik faturasında yaklaşık %55 oranında tasarruf edileceğini belirtti. Ayrıca, projenin ülkenin enerjide dışa bağımlılığını azaltma yolunda ciddi bir adım olduğunu ifade etti.
İmza töreninin ardından, üniversitede enerji verimliliğinin artırılması amacıyla İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Öğrenci Yaşam Merkezi’nin çatısına, Açık Spor Kompleksi ve 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi otoparkına, Enerji Merkezi yanındaki araziye toplam 12,900 kW kapasitesinde GES kurulması planlandığı belirtildi. Bu proje ile Dicle Üniversitesi’nin enerji tüketiminin önemli bir kısmının güneş enerjisi ile karşılanması hedefleniyor.
GÜNCEL
24 saat önceGÜNCEL
24 saat önceGÜNCEL
24 saat önceASAYİŞ HABERLERİ
1 gün önceASAYİŞ HABERLERİ
1 gün önceDÜNYA
1 gün önceDÜNYA
1 gün önce